onsdag 11 november 2015

Besöket på RMC

Lilltjejen skötte sig riktigt bra under besöket. Hon somnade passande under resan dit och vaknade lagom tills vi gick in på KK. Så det var bara att ge henne mat och torr blöja innan vi anmälde oss i receptionen. Under ultraljudet mutade jag henne med lite rån, men för övrigt var hon nöjd medar sitta kvarnen sidan om mig och "vara med" i samtalet mellan mig och läkaren.

Kände mig väldigt tom men beslutsam inombords när jag lämnade RMC efter läkarbesöket. Var ju där för att få provsvar, göra undersökning och få eventuellt recept mm. Trodde aldrig att besvikelse över att kroppen inte förärats det minsta skulle kunna bli så här stark. Två graviditeter har inte fått min kropp att fatta, utan min PCOS fortsätter att hålla min kropp i ett järngrepp.


Eftersom reglerna är som de är och jag fått barn tillsammans med min man hos dem, kan de bara hjälpa mig genom att skriva ut Provera (för att framkalla blödningar var tredje månad) då vi går i syskontankar. Känns ganska irriterande att de inte får ge mig något annat för att behandla min PCOS bara för att vi har syskontankar.


Så nu blir det att göra graviditetstest var tredje månad (med negativt resultat) och sedan köra med en kur Prover. Istället för att "bara" sätta mig på Pergotime, som då är skonsammare för mig. Men som då räknas som stimulering och därmed även försök. "Vill" jag ha hjälp från dem igen, får jag helt enkelt skilja mig och skaffa en ny man. Då får jag/vi snabbt hjälp av dem... Eftersom att jag har den diagnos jag har. Vilket är skrattretande enligt mig. 


Nu blir det till att bestämma klinik/land och eventuellt en gynekolog, och vilken typ av behandling vi ska satsa på. Men först ska de sista gravid/behandling/sorg kilona väck innan jag lägger massor av pengar på behandling. För oss är Danmark och insemination med stimulering är ett alternativ om vi kan få tag på en gynekolog som är beredd att skriva om och göra ultraljud på mig. Annars får det bli IVF och då blir det ju antagligen i Malmö. 


Ska dock kolla upp/efterforska lite om det finns någon specialist att besöka. Det känns som att det även är värt att behöva resa för att få träffa en specialist på PCOS innan vi kör igång med syskonförsök som vi betalar för, fram tills dess kör vi dock oskyddat och hoppas/drömmer om det bästa såklart. Så har ni bra tips på läkare/specialist mm som är riktigt bra inom PCOS, oavsett var i landet de befinner sig får ni gärna lämna en kommentar (eller skicka det med mail/via kontaktformuläret) med den informationen.


Precis innan jag gick så sa läkaren till mig att jag även bör boka tid för cellprov (vilket jag helt klart ska!) då hon såg att det är 3 år sedan sist och jag har förhöjd risk för cellförändring. Ska gå och hälsa på hos mödravårdscentralen vi gått på under graviditeterna, då de har dropin på torsdagskvällar för att bland annat lämna cellprov. 


Och så fick jag svar/rekommendation på mina funderingar över att eventuellt donera ägg. Har inte nämnt det här tidigare, då jag och mannen inte varit helt säkra på det och för att det fortfarande varit på funderingsstadiet. Men eftersom jag nu skulle till RMC, som är de som har hand om det här nere passade jag på att fråga. 


Har hela tiden fått höra om att jag har bra kvalitet och en rejäl äggreserv, så lite inne har jag (och mannen) varit på om jag skulle donera. Och på så sätt ge någon annan chansen att precis som vi få uppleva när den drömmen om ett önskebarn blir verklighet. Men att på så sätt bli av med lite av de ägg och tömma några foliker som ändå hjälper till att förstår mina chanser för att bli gravid. Men det blev jag helt och hållit avråden från att göra, i synnerhet innan vi känner att vi fått de barn vi vill ha själv. 


Anledningen är inte alls relaterad till min diagnos eller mina ägg i sig. Utan för att det är väldigt höga risker att jag kommer överstimmuleras vid behandling (i synnerhet utifrån mina värden och hur mina äggstockar ser ut), eller råka ut för andrakomplikationer med. Saker som även får mig att känna en ganska stor oro av att ens köra igång med IVF och syskonförsök, något jag inte ens riktigt funderat på innan.

5 kommentarer:

 1. Jag har inte läst hela din blogg, bara snubblade in här av en händelse... Men jag vet att Linnékliniken i Uppsala forskar mycket på PCOS, ffa Jan Holte. Kolla med dem kanske? Privat klinik med landstingsavtal - jag fick hjälp med att få till mina små där.

  SvaraRadera
 2. Jag förstår inte hur det kan variera så mellan landsting! Jag bor i Örebro och vi hade inga problem alls med att få Pergotime utskrivet för syskonförsök! Däremot hade vi fått bekosta IVF själva. Nu blev jag dock spontangravid innan jag hann börja med pergotime så det löste sig ändå (var med största sannolikhelt nygravid redan när vi fick pergotime utskrivet) men det var som sagt inga problem med att få hjälp. Blir så förbannad över att det ska vara sån skillnad på var man bor!

  SvaraRadera
 3. Tipsar om en gynekolog i Lund. Pål Wölner Hansen. Googla och läs hans forskning, han har även arbetat på rmc. Jag har pcos och fick hjälp hos honom för att stimulera fram ägglossnig pregotime och famera i våras som resulterade i lillasyster i magen. Vår son kom till på helt naturlig väg för tre år sen.

  Extremt kompetent läkare. Kanske ingen man upplever som extremt social men att han är väldigt kunnig märks lång väg.

  SvaraRadera
 4. Jag förstår inte heller varför de inte kan skriva ut pergotime?? Eller göra det och så får ni betala för de kontroller som behövs i samband med det!? Underligt! Undrar om jag kan få hjälp med pergotime hos min lokala gyn? Gick ju bra i min tidigare stad. Men då var vi ju också ofrivilligt barnlösa.. Underligt med allt sånt här kring barnlöshet tycker jag!

  SvaraRadera
 5. Håller med om Jan Holte i Uppsala! Kompetent och inkännande!

  SvaraRadera