tisdag 9 september 2014

Cerklagekontroll

Så var det tre veckor sedan senaste besöket hos specialistläkaren och kontroll av mitt cerklage, och därmed tid för en ny kontroll.

Var ganska nervös inför dagens kontroll då det var så stor förändring förra gången. Blev extra nervös över att gårdagen gick så bra medan dagen började mindre bra. För idag gav vår tv upp och dog.

Ett tag innan jag skulle åka in till sjukhuset, visade det sig att en vän också skulle dit idag (andra platser men dock höll till på sjukhusområdet). Så jag åkte in lite tidigare för att möta upp henne och prata lite innan vi båda skulle på sina håll.

Därefter bar det vidare till specialistmödravården, var många i det stora väntrummet (nästan fullt) men det tunnades ut ganska så bra och efter ett tag kom en av barnmorskorna och hämtade mig till det "lilla väntrummet" (dvs en tvåmanssoffa utanför läkarens rum).

Förra gången "varnades" jag för att det kunde bli extra väntan idag, eftersom det egentligen inte var någon ledig tid idag. Utan de gjorde en dubbelbokning, och jodå jag fick vänta. Men när man som jag sprungit där så pass mycket, lär man också känna personalen. Så jag och barnmorskan satt och pratade en bra stund (om bebisen, Bella, min bola, prover, cerklaget och mycket mer) vilket gjorde att tiden gick mycket snabbare.

Till slut blev det min tur. Efter några snabba frågor, var det bara att plocka av kläderna på nederdelen och hoppa upp i gynstolen för kontroller och mätning. Allt kändes bra enligt läkaren. Livmoderhalsen är fortfarande sluten och opåverkad, cerklaget och stygnen sitter där de ska. Mätningen visade på knappt 2 mm minskning sedan sist, men då la läkaren till att det är helt inom felmarginalerna för mätning från gång till gång (går aldrig att få en helt exakt mätning).

Besöket hos läkaren avslutades med att han konstaterade att det var väldigt tydligt att det var rätt beslut att sätta in cerklaget på mig. För utan det hade denna graviditeten med största sannolikhet slutat som förra. För anledningen till att min livmoderhals minskar, är att jag öppnat mig en del innanför cerklaget. Det är tydligt på kontrollen att cerklaget håller samman livmoderhalsen och gör att jag inte öppnat mig helt. 

Nytt besök hos läkaren om tre veckor, och jag får fortfarande lov att röra mig lite grann. Så än så länge är det inte strikt sängläge som gäller.   

Så det "enda" negativa med dagen har varit tvn (och därmed också en stor utgift idag). Men det har vi faktiskt hunnit lösa med, för ikväll körde vi iväg och köpte ny tv. Min lillebror och pappa kom och hjälpte mannen med att få upp den till lägenheten samt att flytta den gamla. Får se hur vi ska  lyckas få iväg den till tippen (är gigantisk då det är en bakprojektions tv). 

2 kommentarer:

 1. Vad skönt att det gick bra och att de hade tagit rätt beslut! Aldrig kul med stora, oväntade utgifter, men ni var ju snabba på att åtgärda det i alla fall :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, att beslutet var rätt gör att allt runtomkring cerklaget (sjukskrivning, riskerna med operationen, restriktionerna osv) känns lättare.

   Egentligen var det en "väntad oväntad" utgift. Vi har väl bara väntat på att den skulle ge upp, men samtidigt hoppats på att det skulle dröja. Att det gick snabbt att åtgärda, handlar om att mannen vetat vad han ville ha för tv sen ett halvår ungefär.

   Kram

   Radera