måndag 12 januari 2015

Sjal?

Förra veckan erbjöd en gammal barndomsvän mig möjligheten att få låna en av hennes bärsjalar om jag ville. Hamnade nämligen i en liten diskussion om bärsjal eller bärsele. Vi hade turen och slapp köpa något från början, då vi fick låna min systers babybjörn original. Och kunde testa med den hur vida vårt lilla busfrö skulle gilla att bäras runt i en bärsele. 

Kan konstatera att vår lilla tjej gillar att sitta i bärselen, och jag hade verkligen inte fått gjort något som helst utan den. Sjal har aldrig varit aktuellt att köpa, då mannen inte känner sig trygg med att använda sjal och ofta använder man inte sjal lika länge som sele (inte utifrån de svar jag fått från vänner och bekanta). 

Vi har bestämt oss för att vi ska investera i en egen och bättre bärsele, då jag känner att jag behöver mer stöd än vad originalen ger (och mannen håller med). Det lutar väldigt mot en babybjörn ONE, ännu mer efter att jag idag testade den (med vår tjej i, har testat i butik med docka - men det är inte samma sak) hos barndomsvännen när jag var och hälsade på för att prova samt låna en sjal av henne. 

Vår lilla tjej trivs inte lika mycket i sjalen som i bärsele, men vi får testa oss fram lite och se. Det kräver också lite övning för min egen del för att få till det lika bra som barndomsvännen. Men, nu har vi en sjal som vi inte behövt lägga en krona på och kan testa och se om det kommer bli en hit eller inte långsiktigt. 

Besöket hos barndomsvännen var riktigt trevligt, blev en hel del prat om våra graviditeter och förlossningar samt våra försök efter Bella. Kan också konstatera att vår lilla tjej kändes verkligen minimal i jämförelse med hennes lille 5 månaders kille. 

10 kommentarer:

 1. Vi kommer testa sjal. Det går att ha bebisen på många olika sätt i sjalen, en kan amma och eftersom den är mjuk och skön kan både bebis och förälder vara utan kläder och få hud-mot-hud-känslan. Min kompis rekommenderade den varmt, speciellt om en får/har en bebis som vägrar sova i sin säng.

  Tänker att bärsele passar bättre när barnet är större och får stadigare nacke, men där är ni väl redan nu förstår jag : )

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan inte påstå att sjal är något dåligt. Det jag märkt är att det tar lite mer tid och är mer stressande att fixa med en sjal när tjejen vill upp till en.

   Som du är inne på tror jag mer på att kombinera sjal och sele. Upplever att många är så låsta till att man bara kan använda det ena.

   Än så länge är vår tjej inte så glad för sjalen, utan föredrar selen. Men nu har jag bara testat i två dagar.

   Det är inte långt kvar för er nu, snart har du ert lilla gryn hos er. Så har du sjal hemma, hade jag nog börjat träna på att knyta den (om du inte redan gjort/gör det)
   Kram

   Radera
 2. Bra idé, det ska vi verkligen göra! Kollade lite på youtube och det verkar inte vara det allra enklaste, ha ha : )

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ta hjälp av kompisen (som rekommendera dig) med. Underlättade rejält att ha en person som verkligen hjälpte en igenom det första gången.
   Kram

   Radera
  2. Hon kommer till mig i helgen, då ska jag begära en lektion. Som sagt, inte enkelt det här, men övning ger färdighet : )

   Radera
 3. Inte lätt med det där med sjalar och selar tycker jag. Men skönt att hon gillar selen iaf, det gör vår lilla också - och det har, liksom för dig, varit vår räddning! Och perfekt när man kan låna och prova! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, och jag upplever att det finns två läger - antingen sjal eller sele. Har dock upptäckt att det finns fler och fler som förespråkar en kombination, och jag räknar nog in mig till den skara i så fall. Förstår inte varför man bara skulle kunna vara för det ena.

   Ja, någon riktigt bra fördel ska man väl ha av alla år av kämpande och fortsatt barnlöshet medan ens omgivning blivit gravida till höger och vänster. Här lånas det gärna, även om jag är ganska petig.
   Kram

   Radera
 4. Köp en trikåsjal och ha nu. Det absolut bästa man kan ha till bebisar. Kolla gruppen Bärsjalar! på facebook. Köp inte babybjörn, satsa på en riktig ergonomisk sele istället.

  Jag använder både sele och sjal. Att sjal bara är i början håller jag inte med om. Bär min fyraåring i sjal utan problem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sjal kommer jag som sagt inte köpa, då jag fick låna en av vännen. Det är en i trikå. Och den babybjörnen som vi tittar på är ergonomisk, det är en ny modell och uppbyggd på ett helt annat sätt en deras gamla.

   Här hemma blir det mer tydligt att det finns anledning till en ny sele, då lilltjejen inte uppskattar att sitta i sjalen så som hon gör i selen.
   Kram

   Radera
  2. Jag vet vilken det är och tyvärr, den är inte ergonomisk nog. Knäna ska vara högre än rumpan. Jag är väl medveten om att babybjörn säger att den är ergo men det är den inte jämfört med en riktigt ergonomisk sele typ ergobaby, manduca eller Tula.

   Kolla de innan ni köper en. Nu ska jag sluta predika men jag tycker det är underbart att bära barn och det är tråkigt när det inte funkar bra länge.
   Ta inte mina kommentarer som elak kritik, jag vill bara sprida kunskap om andra märken som affärerna inte pratar om alls. Kram

   Radera