söndag 10 augusti 2014

Det där med att välja babyskydd

Efter fredagens upplevelser, valde vi att ta det ganska så lugnt under helgen. Vi gav oss dock ut på en liten sväng med bilen igår, för att titta lite på olika babyskydd. Vilken djungel... Är nog tur att vi börjat kolla på olika alternativ redan nu, för jag blir verkligen inte klok på vilket babyskydd vi ska välja. 

Någon som har tips och åsikter om olika skydd? Vi har bestämt oss för att köpa nytt (vill inte riskera något med att köpa begagnat) och att vi ska ha en bas till skyddet. 

Önskar att det var lika lätt att välja babyskydd som det var att välja vagn. Där fanns det ingen tvekan, utan där visste vi exakt vad vi ville ha.

Det märks också att busfröet börjar bli större och starkare där inne i magen, för nu dämpar inte moderkakan sparkar och slag längre. Både jag och mannen känner de flera gånger om dagen (även om busfröet gärna slutar så fort mannen kommer för att känna). Dessutom så gillar den att slå mot blåsan samtidigt som den sparkar mot levern (mindre skönt). 

20 kommentarer:

 1. Vi köpte ett babyskydd som passade i vagnen och det har varit himla praktiskt. Så kolla upp om något passar eller om det finns adaprar så kanske urvalet blir lite mindre :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har beställt en Emmaljunga - Mondial Duo Combi. Finns en del adaptrar att köpa till vagnen, men vi har inte helt bestämt oss för om vi ska införskaffa det eller inte. Men visst, det blir lite begränsningar av märken då.

   Radera
 2. Vi valde babyskydd utifrån vad som passade vår vagn. Så smidigt och vår dotter ligger gärna inte i liggvagnen när hon är vaken men sitter gärna i babyskyddet och tittar. Korta stunder det klart. Annars så tror jag om man håller sig till de stora märkena så är det nog inte så stor skillnad i säkerhet. Lycka till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, när det gäller säkerheten så verkar de flesta klara testerna riktigt bra. Är det något som googlas mycket här hemma så är det babyskydd och säkerhet.

   Radera
 3. Vad har ni valt för vagn?
  Vi hade en akta graco sist och det blir det nu med. Lite tungt att bära men vi kan sätta det på vagnen. Utmärkt funktion!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har beställt en Emmaljunga - Mondial Duo Combi. Läste att den var lite tyngre än andra, vilket jag ser som en nackdel då vi bor på tredje våningen utan hiss (och kommer antagligen inte ha flyttat innan bebisen kommer).

   Radera
  2. Tung men bra vagn. Hade en edge till min dotter. Jag skulle inte välja emmaljungas eget babyskydd. Det litar jag inte på. Annars är de stora tillverkarna lika säkra. Jag föredrar fempunktsbälte, det är inte säkrare men jag tycker att bebisarna sitter bättre med det än med trepunktsbälte.

   Radera
  3. Älskar vagnen, och bara längtar efter att vi ska få hem den - för att inte tala om. Hur jag längtar efter att få gå runt med vårt lilla önskebarn liggandes i den. Vi har varit lite inne på en Britax (och de har fempunktsbälte)

   Radera
 4. Hej och grattis till graviditeten! Jag har av olika skäl provat 3 olika babyskydd till mina två barn. Acta graco, brio och maxi cosi och jag rekommenderar dem i den ordningen fast bakifrån. Maxi cosi är smidigast och barnet sitter väldigt bra i skyddet. Acta Graco skulle jag inte välja igen, stora och osmidiga. Dessutom ofta väldigt omysig klädsel, men det kanske är bättre på de nyare? Gillar inte heller deras sufflett. Brio helt okej! Jag har upplevt brio-skyddet som "rakast", alltså barnet har suttit hyfsat upprätt i skyddet, vilket är både bra och mindre bra. Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Så mycket information, och erfarenhet. Det tackar jag för. Pratade med mannen om att vi även ska höra med mina syskon och våra vänner om vilka babyskydd de haft till sina barn, och vad de tyckte om de olika skydden.

   Radera
 5. Tillägg: jag tror att maxi cosi är det mest kompatibla skyddet som passar de flesta vagnarna, Urban jungle, Emmaljunga, Buggabo, Kronan (bäst vagn för övrigt) mfl. Jag tror att brio-skyddet bara passar briovagnar men jag kan ha fel!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan nog stämma, vet att det finns adapter till deras skydd (maxi cosi) till Emmaljunga vagnarna. Sen är det nog som du säger när det gäller Brio, för till deras skydd har Emmaljunga ingen adapter.

   Radera
 6. Vi valde Maxi-Cosi Cabriofix dels för att den klarat testerna väldigt bra, dels för att det är ett av de lättaste (väger lite) babyskydden på marknaden och dels för att det passade med adapter på vagnen. Vi var osäkra på om vi skulle köpa adaptrar från början men det har varit guld värt. När bebis somnar i bilen och man ska t ex in och handla så slipper man väcka bebis som kan fortsätta sova tills han vaknar. Superbra. Två saker som vi irriterat oss lite på är handtaget/bågen är vass och inte skön att bära i. Det andra är att det blir väldigt varmt i skyddet på sommaren men vi har nyss hittat ett frottéöverdrag vi ska köpa som ska göra den saken bättre. Annars är vi nöjda :-)
  Lycka till med valet och allt annat!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkar som att maxi cosi och Britax är de som klarar testerna bäst, och som flest försäkringsbolag mm rekommenderar. Och båda dessa finns det adapter att köpa till vagnen. Tror vi ska köra till en av babybutikerna och testa de båda (och någon annan modell) i bilen, samt känna/bära/lyfta för att se hur det känns då. Tack för alla råden. Är glad över att ha lite tid på mig att bestämma vilket skydd vi vill ha.
   Kram

   Radera
 7. jag hade en brio go bas, var ganska nöjd med förutom att jag tyckte att han inte kunde sitta i de mer än till 5 månader typ 5 1/2 kanske, med han var rätt lång. han satt inte så "skönt" då…så vi köpte ett nytt då han var näsan 6 månader. Men jag tycker verkligen att de var smidigt att sätta på vagnen för man ska vara rädd om ryggen efter förlossningen och inte gå runt och böra på babyn i babyskyddet. Kram tror du heter ett bra till slut. de flesta är väl likvärdiga när de är så mså?! men sedan från 6 månader och uppåt så är det faktiskt större skillnad på "kvalitet", upplever jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla babyskydden har samma viktgräns/ längdgräns. Sen så ska ju alla ha klarat samma säkerhetsregler för att få säljas i Sverige, men prismässigt skiljer det rejält på de olika modellerna. Det som gör att vi tvekar med brio är att det inte finns adapter till vår vagn, har inte bestämt om vi ska ha det - men om vi köper en brio låser vi oss till att inte ha möjligheten att använda babyskydden på vagnen. För min del kommer jag inte bära babyskydden så mycket, men däremot kommer jag få lyfta och bära liggdelen en hel del.
   Kram

   Radera
 8. Rekomenderar som andra att välja skydd efter vad som funkar till vagnen. Upplever att babyskyddet används så kort tid ändå och att barnet när det kan sitta sitter både bättre och säkrare i riktig bakåtvänd stol. Enligt flera tester är babyskydden rätt lika i säkerhet men att köpa med bas och då helst isofix är betydligt säkrare än med bara bälten. Dessutom är det mycket smidigare med bas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är just det som gör att vi velar lite extra, är mycket pengar (beroende på tillverkare) att lägga på ett skydd som inte kommer användas så länge. Vi är lite inne på en kombinerad bas, vår bil och svärföräldrarnas bil har Isofix, men inte mina föräldrar och jag vill helst att basen ska fungera i deras bilar med.

   Radera
 9. Vi hyrde babyskydd från NTF...jättesmidigt och inte så dyrt! :) Vi har inte köpt någon adapter för vagnen då jag resonerar som så att ska jag handla och ta babyskyddet med in så sätter jag det hellre i kundvagnen då den rymmer mer än barnvagnen :) Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har funderat lite på att hyra, men har helt enkelt inte kunnat bestämma oss än. Har som sagt lite tid på oss att vela och fundera på hur vi ska göra. Men jag känner inte att det är så viktigt med en adapter till vagnen, utan säkerheten är viktigast.

   Radera